Sluiten

info@endlis.be
Servicelijn: 059 70 32 89

Servicelijn: 059 70 32 89
Menu
Verloop

Endlis begeleidt u vanaf het overlijden tot de herdenkingsvaart op zee maar ook voorafgaand. We adviseren en helpen u in uw keuzes en plannen alles tot in de puntjes. We zorgen voor een bijzondere plechtigheid op zee zoals u het wenst.

1. Het overlijden en de crematie

Meestal wordt de wens om op zee neergelaten te worden door de overledene op voorhand gecommuniceerd, veelal aan familieleden en vrienden. Als u zeker wil zijn dat uw laatste wens wordt uitgevoerd, kan u een laatste wilsbeschikking invullen en neerleggen.  U kan dit document geheel vrijblijvend bij ons opvragen.  Ook kan u op voorhand bij Endlis de plechtigheid komen bespreken.

Bij het overlijden neemt u contact op met de begrafenisondernemer van uw keuze. Indien gewenst, kunnen wij u bijstaan met een selectie preferentiële partners waarmee wij vlot samen werken. De begrafenisonernemer zal de crematie voor u regelen in het dichtstbijzijnde crematorium. U geeft de wens aan tot neerlating op zee, waarbij uzelf of de ondernemer met Endlis contact kan opnemen. Wij openen onmiddellijk uw dossier en zorgen voor de noodzakelijke toelatingen.

Voor een neerlating op zee heeft u een speciale zee urne nodig. Deze gecertificeerde urnes zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en ontbinden zich volledig na contactname met het water. Wij bieden u een selectie van diverse types zee urnes aan.

De assen worden vóór de vaart door onze ceremoniemeester overgeheveld in de door u gekozen zee urne.

3. Strooibloemen en as bewaren

De dag van de neerlating, wordt de zee urne met respect aan boord gebracht en op een speciale plaats op dek gestald. Losse strooibloemen en kleine kransjes kunnen mee worden neergelaten, voor zover deze bestaan uit natuurlijk materiaal (geen plastiek, metaal, kunststof linten, oasis…). U kan bij Endlis terecht voor verse strooibloemen en kransjes die de plaats van neerlating mooi zullen markeren.  We bespreken graag op voorhand uw wensen hierrond.

Indien u een klein beetje as bij wil houden of bewaren, kan dit in een kleine ashouder of worden verwerkt in een hoogwaardig sierraad. Informeer naar de mogelijkheden.  

4. De dag van het afscheid op zee

Op de door u gekozen dag van neerlating, wordt u persoonlijk onthaald door onze ceremoniemeester op de inschepingsplaats. De ceremoniemeester ondersteunt u tijdens de plechtigheid aan boord en houdt (bij een individuele neerlating) rekening met uw wensen en noden, zodat de ceremonie persoonlijk en op maat wordt aangeboden.

Een reguliere individuele dienst neemt ongeveer één uur in beslag, van inschepen tot ontschepen. Doch kan de duur variëren al naargelang de haven en het vaargebied, de specifieke zone van neerlating of de additionele diensten die u aan boord heeft gevraagd.  Tijdens de vaart en voorafgaandelijk aan de neerlating, heeft u ruim de tijd om de overledene te herdenken.

De plaats van neerlating (voor zover niet voorafgaandelijk vastgelegd) wordt in overleg met de kapitein bepaald en hangt af van diverse factoren (wind, stroming en weersomstandigheden). Keer op keer is dit een unieke plaats per as-neerlating, tenzij er naar een specifieke locatie gevaren wordt (bvb. voor een neerlating op dezelfde positie als een eerder neergelaten familielid, specifieke wens van bepaalde locatie…).

"De uitvaart met asverstrooiing was heel bijzonder voor ons. Hartelijk dank, namens de hele familie, voor al uw moeite en deze mooie herinnering."

Marion B.-D.

5. De ceremonie aan boord

De ceremonie voor het afscheid op zee gebeurt volgens de maritieme traditie.  Na het inschepen van de aanwezige familieleden en vrienden, wordt bij fluitgeschal de bio urne met de as van de overledene aan boord gebracht. Na de begroeting door de kapitein wordt de Belgische driekleur (of andere nationaliteitsvlag) halfstok gestreken.

Eenmaal aangekomen op de plaats van asneerlating, wordt een korte ceremonie voorzien met enkele toespraken, afgestemd op de overledene.  Speciale wensen worden opgenomen in de dienst.  Na het brengen van de laatste groet door de aanwezigen, wordt de urne in zee neergelaten.  Indien gewenst, kan een familielid hierbij helpen. Bloemen kunnen mee worden verstrooid.  De bemanning zal 8 keer de scheepsbel luiden, maritieme traditie van het veranderen van de wacht op traditionele schepen en symbool voor het afscheid op zee.

"Een zorgzame en uiterst vriendelijke begeleiding bij het afscheid van onze lieve ouders. Het was voor ons een zeer emotionele, aangrijpende en mooie plechtigheid inclusief de asverstrooiing waar we met een warm en goed gevoel zullen aan terugdenken."

Lydia & Walter Dedrie

6. Catering aan boord

We bieden u de mogelijkheid om – naast standaard warme en koude dranken – extra catering op maat te organiseren aan boord, gaande van premium dranken tot receptiebuffetten met bediening. Ook bieden wij u unieke locaties en restaurants met zicht op zee aan in de nabijheid van onze inschepingsplaats voor het nemen van een volwaardige (rouw)maaltijd. Neemt u hiervoor met ons contact op.

"De laatste wens van mijn overleden moeder was een asuitstrooiing op zee. Deze rederij levert geen half werk. Integendeel. De mevrouw die de dienst verzorgt aan boord geeft je een gevoel alsof ze over een eigen familielid praat."

Jacobs G.